„В X клас се учи цялата история на България – от неолита до Бойко Борисов, доколко е възможно да се изучи цялата? И следвоенния период е представен като най-черният в нея”, коментира в студиото на „Тази сутрин” професорът по история Искра Баева.

„Това е отклонение от нормалното развитие на държавата – оценява се както фашизма и национал-социализма”, каза пък доц. Лъчезар Стоянов, който е бил част от групата за подобряване на учебната програма.

„Кои са тези, които са подобрявали програмата, а не други – не”, попита проф. Баева, тъй като в СУ били информирани за това при последно заседание на комисията.  

„Не трябва ли да се обясни защо се е случил този период? Напълно е избегнато цялото социално- икономическо развитие… Следващият период – на прехода, е описан в положителни краски. Нима в съвремието ни няма негативи?”, попита още тя

По думите ѝ комунистическия период е представен по-лошо дори от османското владичество, където имало положителни неща.

„Има закон от 2000 г., който определя комунистическия режим като престъпен. Има и международна резолюция, в която се казва, че трите тоталитарни идеологии и практики – комунизъм, фашизъм и национал-социализъм, трябва да бъдат обяснявани и преподавани по еднакъв начин”, каза доц. Стоянов.

Вижте още от разговора във видеото: