Болните от хепатит C у нас са над 100 хил. души, но едва 10% от тях знаят това.

От петък започва Европейската седмица за изследване на ХИВ и хепатит. Защо е важно да се изследваме и защо да не чакаме последния момент за лечение, разказва Кристина Газиева.

Едно от големите предизвикателства е да бъдат открити болните, тъй като в много голяма част от случаите заболяването протича без симптоми.

Снимка: bTV

„Все още сме далеч от това, което ние искаме да направим – да имаме скринингова програма, да направим епидемиологично проучване, да разберем каква е реалната честота на хепатит C в България… Ние сме единствената страна в Европа, в която няма епидемиологично проучване”, обяснява проф. Крум Кацаров от ВМА.

Докато това се случи, всеки може да се тества безплатно в Центъра за сексуално здраве в София.

„Откакто съществува услугата, сме изследвали 2500 души, като 40 от тях са дали положителна проба за хепатит C. Превенцията е най-добрият метод за справяне с едно заболяване”, казва Силвана Лесидренска от сдружение „ХепАктив”.

Снимка: bTV

Тошка Иванова е посветила цяла книга за битката си с хепатита. Разбрала, че носи вируса след безплатна акция за изследвания.

Веднага започнала да търси информация. И така разбрала основното: че хепатит C се предава предимно по кръвен път – чрез преливане на кръв, използване на нестерилни инструменти при зъболекар, козметик, при поставяне на пиърсинг или татуировка, при венозна употреба на наркотици или по полов път.  

Тошка започнала лечение с т.нар. интерферонова терапия, която има много странични ефекти: постоянна умора, температура, треска, косопад…

Днес тя е здрава и помага на други пациенти, които се сблъскват с хепатита.

Снимка: bTV

От 2016 г. Здравната каса поема лечението на пациентите с новата т.нар. безинтерферонова терапия. Наричат я революция в лечението на хепатит C – тя е почти 100% успешна и няма странични ефекти.

В началото достъп до нея имаха само определени пациенти, но сега всеки, който има доказан вирус, има достъп до лечение.

Вижте още във видеото:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!