1 USD
1.82447 BGN
Петрол
Bitcoin
$63,131.6

Десетки милиони: Колко пари получи шефът на Boeing през 2023?

Свят

Наскоро той обяви, че се оттегля след серия от инциденти и криза с безопасността

Заплатите за 2023 г. на главния изпълнителен директор на Boeing, който наскоро обяви напускането си в разгара на кризата с безопасността, нарасна с около 45% до близо 33 млн. долара, съобщи американският производител на самолети, предава Reuters. 

Boeing заяви, че голяма част от възнаграждението на главния изпълнителен директор Дейв Калхун е в отсрочени акции, чиято стойност е спаднала след взрива на панел по време на полет през януари.

Коригираната стойност на общото възнаграждение на Калхун за 2023 г. е 24,8 млн. долара, заяви компанията в регулаторно досие. Акциите на Boeing се сринаха с близо 30 % тази година, тъй като компанията се бори с опасенията за качеството от страна на регулаторните органи и клиентите след взрива на самолет 737 MAX 9 на Alaska Airlines от 5 януари. 

В пълномощното не се споменава пакет за напускане на Калхун, който на 25 март обяви, че ще се оттегли от ръководния пост до края на годината. През 2022 г. той е получил 22,6 млн. долара общо възнаграждение, според подадената информация.
Потенциалните пенсионни плащания на Калхун се оценяват на повече от 44 млн. долара към края на 2023 г., показва подадената информация. 

Производството на 737 MAX на Boeing се забави през последните седмици, тъй като регулаторните органи на САЩ засилиха проверките в заводите, а производителят на самолети се стреми да повиши качеството. Европейският съперник Airbus увеличи преднината си на пазара на едноместните самолети.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии