Дебатите в македонския парламент по конституционните промени, които биха дали възможност да се промени името на страната, започнаха с пълна сила.

В речта си министър-председателят Зоран Заев напомни за събитията от миналата година, когато протестиращи нахлуха в парламента заради избора на етнически албанец за негов председател.

„Крайно време е да кажем стоп на процеса на разделение. Кулминацията беше достигната на 27 април 2017 година. Щяхме да се убием пред очите на всички. Снимките от кървавите сблъсъци стигнаха до всички. Ето случай да си простим”, посочи Заев.

Речта му от парламентарната трибуна беше изтълкувана от анализатори като прошка и опит за помирение.  

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ обаче остава твърдо на позицията си и настоява точката за промените да бъде отхвърлена, а правителството да подаде оставка.

Жителите на Скопие също посрещнаха разделени ключовото заседание. Преди началото пред парламента се събраха протестиращи, които изразиха мнение, че допитването за смяна на името не е било успешно и такава промяна не трябва да има.

Други пък застанаха твърдо зад договореното с Гърция име, което според тях отговаря на географската област.

На 30 септември в Македония се проведе референдум – „за” или „против” името Република Северна Македония, което беше договорено с Гърция в замяна на това Атина да подкрепи членството на Македония в НАТО и ЕС.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!