В Скопие започва заседанието на парламента, на което трябва да се реши дали ще се променя Конституцията и името на страната.

Отпред протестиращи блокираха движението и затвориха улицата.

Снимка: Рада Домусчиева

Началото на заседанието е 12 ч. българско време.

За да започне процедурата за промяна в Конституцията, са необходими гласовете на 80 депутати. До момента толкова не са осигурени.

Снимка: Рада Домусчиева

Необходимо е поне 8 души от опозицията, тоест от ВМРО - ДПМНЕ, да подкрепят процедурата.

Ако промяната в Конституцията пропадне, се отива на извънредни избори. 

„Искаме да кажем на премиера, че референдумът не е успешен. Това каза и избирателната комисия и е публикувано в „Държавен вестник”. Той твърди, че са излезли 90 на сто. Хубаво, но му е грешна математиката”, каза Нада от движение „Македонска Преродба”.

„Аз се надявам, че ВМРО няма да гласува и ще си отстоява позициите. Те имат 50 гласа. Няма да осигурят мнозинство от 2/3 и договорът с Гърция ще пропадне”, заяви Симеон, избирател.

Интересни събития днес се очакват и в Гърция, където най-вероятно премиерът Алексис Ципрас ще се срещне със своя военен министър. Във Вашингтон миналата седмица той предложи план Б за решаване на кризата с македонското име, а то е да се направи обща балканска отбранителна система, в която да участват България, Гърция, Македония и Албания.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!