Разговорите между Скопие и София продължават и са направени стъпки към излизането от безизходицата. Те приближават двете страни до решение, коментира премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев за българското вето върху началото на преговорите за присъединяването на Скопие към ЕС.

"Мисля, че може да се постигне напредък преди Коледа, по-точно преди Съвета на ЕС на 22 декември, тъй като България дотогава ще избере нов парламент (на 14 ноември). Така те ще имат повече от един месец да вземат решение. Министрите на външните работи работят усилено върху това. Ние се опитваме да разберем позицията на България и те се опитват да разберат нашата позиция," е посочил Заев в интервю за австрийския вестник "Щандарт".

Зоран Заев е изтъква, че процесът е двустранен. В този процес "ЕС е наш общ приятел и имаме пълно доверие в европейските институции", казва той.

Няма да променям учебниците по история, но ще променим термина "български фашистки окупатор", заяви преди дни премиерът на Северна Македония. 

"Съвременна Европа е възприела темите, думите и формулировките за това, какво представляват европейските маниери, давайки шанс на бъдещето, на сътрудничеството, като същевременно не забравя историята и онова, което се е случило. При такива обстоятелства никой не търси, нито някой ще рови, какво се е случило исторически през този период", обясни премиерът на Северна Македония за австрийският вестник.