Няма да променяме учебниците по история, но ще променим термина „български фашистки окупатор“. Това каза премиерът на С. Македония Зоран Заев във връзка с отношенията с България, която настоява за промяна в учебниците, цитиран от БГНЕС.

„Става въпрос за термини, където определението на приятелската българска нация се свързва с фашисткия окупатор. Никъде в Европа не се споменава името на нацията. Казва се само "фашистки окупатор". И в духа на приятелството, сътрудничеството и добросъседските отношения очакваме това да стане. Забеляза ли сме определени слабости в българските учебници. Те също са готови да направят промените, защото по този начин се изгражда приятелство“, заяви той.

Според министър-председателят на С. Македония конкретните решения, които са поискани от българския президент Румен Радев, за които Заев вярва, че до края на годината ще бъдат осъществени са: пътна карта, краткото и дългото наименование на страната, ненамеса във вътрешните работи и преговорната рамка на ЕС със Северна Македония.

"Български фашистки окупатор" или "фашистки окупатор"

По въпроса за паметниците Заев каза, че голяма част от тях на територията на България и на С. Македония трябва да бъдат в приятелски дух, така че фашизмът да няма етническо измерение.

"Където е имало надпис „български фашистки окупатор” вече пише само „фашистки окупатор”, тъй като не може една нация да бъде обвинявана за участието си във военен съюз по онова време", каза Заев.

Отношенията между България и С. Македония

Заев смята, че през изминалите месеци двете страни са изградили допълнително приятелство и има увеличение на търговията и инвестиции в двете страни, както и видимо сътрудничество между институциите.

Той отбеляза, че инфраструктурата между С. Македония и България непрекъснато са подобрява.

„Ще бъда нужно да се изпрати дипломатическа нота, в която ще се казва, че краткото име означава същото, както и дългото. Т.е. Северна Македония и Република Северна Македония е едно и също и нямаме териториални претенции. Няма да се намесваме във вътрешните работи, включително и в малцинствени въпроси, защото става дума за български граждани и те имат своите права като хора и общност, могат да търсят своите права така, както е в С. Македония и както е уредено във всички европейски страни“, заяви още Заев.

По думите на Заев съседката ни е готова да предложи на България да стане втората държава, която да пази македонското небе, защото Гърция е първият партньор в тази сфера.

„Третото нещо, което е много важно, е да предотвратим говора на омразата. На първо място, самите институции трябва да полагат усилия за изграждане на приятелство и да не провокират враждебност по отношение на паметниците, които са много и в двете страни. Фашизмът не трябва да има етническо определение“, подчерта още Заев.