Северна Македония ще внесе поправки в Конституцията си непосредствено преди присъединяването си към ЕС.  Тогава в основния закон ще бъдат включени по-малките етнически общности, живеещи в страната, които не са изброени в него сега, включително и българите. Това е заявил премиерът на югозападната ни съседка Зоран Заев в отговор на журналистически въпрос по време на изява в понеделник.

„Тази дискусия започна още преди няколко години по искане на хърватите в страната, както и на черногорците. Следваме примера на европейските страни в това отношение. Албания вече го направи. В момента на влизане (в ЕС) ще отворим Конституцията за промени, които трябва да бъдат направени във връзка с членството, тогава ще бъдат вписани и по-малките етнически общности“, казва Заев.

„Ние нямаме никакви предразсъдъци. Ако някой иска утре да го направим това и да искаме, не можем. Нямаме две трети (за законовите промени – бел. р.), нито потребност в момента, но явно го заявяваме, защото и българите, и хърватите, и черногорците, и египтяните (така в С. Македония наричат някои ромски групи и общности – бел. р.) и много други етнически общности ще бъдат вписани в Конституцията преди влизането ни в ЕС“, допълва премиерът на С. Македония.

Изказването на Заев предизвика широк отзвук в местните медии, които повдигнаха въпроса за признаване на македонско малцинство в България.

„Това е право на България. Винаги е хубаво да имаме реципрочност, но намесата във вътрешните работи на съседните държави не е послание за приятелство. Това остава за тях“, казва Заев в отговор на журналистически въпрос дали Скопие ще поиска от София признаване на македонско малцинство в замяна на вписването на българите в македонската Конституция.

Премиерът на Северна Македония отбелязва, че промените в Конституцията ще бъдат направени не по искане на България, а защото ги изискват европейските ценности.

Изявлението на Заев идва след призива на служебния министър на външните работи на България Светлан Стоев в петък българите да бъдат вписани сред етническите общности в Конституцията на Северна Македония като мярка срещу дискриминацията на хората с българско самосъзнание в югозападната ни съседка. Неговото изказване също получи широк отзвук в македонските медии

По повод изказването на Заев местното издание „Фактор“ търси за коментар председателят на непризнатата у нас ОМО „Илинден Пирин“ - Стойко Стойков, който заявява, че България трябва да признае македонско малцинство, защото „в България има повече македонци, отколкото има българи в Македония“ и правителството в Скопие трябва да повдигне този въпрос.

„Слободен печат“ пък цитира мнение на българския политолог Огнян Минчев, който е против вписването на българите като етническа общност в Конституцията на Северна Македония, тъй като влиза в противоречие със съвместната българско-македонска декларация от 1999 г., където се казва, че двете страни ще уважават индивидуалното право на самоидентификация.

„Българската държава признава равноправни граждани, а не малцинства и мнозинства“, отбелязва Минчев, който е критичен към искането на Стоев за вписването на българите като малцинство в конституцията на Северна Македония.

Въпросът за изменение на Конституцията на Северна Македония във връзка със започване на преговори с ЕС не се дискутира за първи път в страната. През март президентът Стево Пендаровски заяви, че няма нужда от такива промени. Тогава отново се говореше и за вписване на българите като етническа общност в основния закон.