„България е длъжна да си даде пауза и да се отдръпне от темата за Северна Македония и да се поканят македонските българи, за да се чуят техните болки. А след дебата да се отиде към нова позиция или декларация, за да е ясно, че се грижим за тези хора.“

Това каза в "Тази сутрин" бившият министър на отбраната Бойко Ноев. Той коментира думите на премиера Зоран Заев за правата на българите в Северна Македония.

Заев Заяви вчера: "Не можем утре да впишем българите в Конституцията. Дебат за това започна преди няколко години. Албания вече го направи, но трябва също да отбележа, че Конституцията ще се отвори, когато се присъединим към ЕС. Македонската държава няма предразсъдъци по този въпрос. Винаги е хубаво да имаме взаимност, но намесата във вътрешните работи на съседните държави не е послание за приятелство.“

Според Ноев тези думи са знак за търгуване.

„Изглежда македонските елити възприемат тактика на търгуване на правата на българските граждани и тези с българско самосъзнание за членство в ЕС. Това е долнопробна търговия, с която България няма да се съгласи и не само ние. Не може да се търгува с универсални ценности“, заяви той.

Ноев поясни и че според нашата статистика в Северна Македония има 120 000 българи, защото толкова са кандидатствали за гражданство у нас.

Експертът обясни и че трябва в НС да вляза именно тези теми за справедливото преброяване в Северна Македония и правата на българите там.