Северна Македония не пусна през границата десетки българи, които искаха да се поклонят пред паметника на Гоце Делчев в Скопие, включително и журналистиечски екип на bTV. Мотивът е, че са заплаха за реда и сигурността.

Честванията по случай 151 години от рождението на един от най-обичаните и уважавани български революционери, беше помрачено от македонските власти, след като десетки българи бяха върнати на граничните пунктове с документ за отказ, в който пише, че представляват: „опасност за обществения ред, националната сигурност, общественото здраве и международните отношения на Република Северна Македония“. Без обяснение и без въпроси. В това число и на екипа на bTV – със същите аргументи беше отказан достъп до територията на Северна Македония.

„През изминалите близо 15 години отразявам събитията в Македония, което ме е сблъсквало с както с най-неприятното лице на македонистката пропаганда, така и с множество вдъхновяващи истории за дълбоките и ненакърними връзки между хората от двете страни на границата, но подобен акт на институционална враждебност преживявам за пръв път“, коментира журналистът и водещ на bTV Новините Иван Георгиев.

Граничният пункт "Гюешево" на практика остана затворен до ранния следобед. Официалното обяснение от македонска страна беше срив в компютърната система и липса на електричество. Това се оказа пречка само за влизащите, но не и за напускащите Северна Македония, както и за тежкотоварните камиони, които необезпокоявано бяха пропускани в югозападната ни съседка.

Около 14 ч. на пункта бяха задържани и трима българи, поискали обяснение за затварянето на границата и връщането на хора. Единият се оказа депутат от партия „Възраждане“.

Подобна беше картина и другия ни граничен пункт със съседите – „Станке Лисичково“, малко след 9 ч. сутринта там се образува опашка от автомобили. Отново поради липсата на ток и проблеми и със системата за проверка на данни. Проблемът и там беше само в посока Северна Македония.

Вътрешното министерство на Северна Македония излезе с официална позиция по случая: „Макар и изключително бавно, допускането на хора и автомобили в Северна Македония при Деве баир и през Станке Лисичково започна следобед, когато голяма част от чакащите за годишнината от рождението на Гоце Делчев, вече бяха избрали да се върнат обратно в България“.

Българският вътрешен министър Иван Демерджиев също коментира казуса: „За да няма такива проблеми в бъдеще, разпоредих незабавно да се подготвят три генератора, които ще бъдат дарени в понеделник на трите общи ГКПП. За съжаление разбрах, че проблемите са продължили и  след ръчната обработка на документите. Подобно поведение е неприемливо“.