„Има само една опция. Няма втора. Лидерите на талибаните трябва да бъдат убедени да спазват споразумението от Доха, което те подписаха със  Съединените щати миналата година. Не трябва да нарушават договора. Международната общност трябва да ги убеди, че няма да бъдат признати, ако налагат насилието. Тогава няма да имат друга опция, освен да следват споразумението от Доха“, сподели пакистанският журналист Хамид Мир в специален анализ на ситуацията в Афганистан за bTV. 

Хамид Мир е единственият, който е интервюирал с Осама бин Ладен след атентатите от 11 септември. Следи внимателно ситуацията с региона и движението на талибаните. Мир е оцелял при две атаки - през 2012 и през 2014 година. Казва, че днес Афганистан е една  от най-опасните страни за работа на репортерите.  

Смята, че използването на сила срещу групировката в момента няма да да даде резултат, защото ситуацията коренно се различава от тази преди 20 години. Тогава водената от САЩ коалиция се е ползвала от подкрепа на всички регионални сили - Иран, Пакистан, Русия и Китай. Сега обаче трябва да се приложи международен натиск върху бунтовниците от всички гореизброени държави, за да бъде спазено споразумението от Доха. Талибаните искат да покажат, че не са същата организация като тази, която е била изгонена от Кабул преди 20 години.

По думите му изтеглянето на международните сили от Афганистан усложнява ситуацията. 

Когато след атаките от 11 септември Съединените щати обявяват война на тероризма, тогавашният президент Джордж Буш използва термина "кръсноносен поход". Хамид Мир казва, че заради тези думи войната в Афганистан не е срещнала разбирането на обикновените хора.

„Изходът нямаше да бъде различен, ако международните сили бяха останали в Афганистан. Международните сили в Афганистан нямаха стратегия и добър план. Американският президент (Буш – бел. р.) вместо да се концентрира върху Афганистан, започна нова война в Ирак. Ето защо тази война в Афганистан загуби подкрепата на обикновените хора в региона. Те не вярваха, че американците са в Афганистан, за да се борят с тероризма, а за да преследват някакъв свой международен дневен ред срещу мюсюлманите. Смятаха, че провеждат свой „кръстоносен поход“ срещу мюсюлманите. За американците „кръстоносен поход“ е само израз, но в тази част на света не е. Ето защо талибаните отново спечелиха обществена подкрепа“, казва Мир.

„Ситуацията с човешките права вече беше много лоша при управлението Ашраф Гани. Неговите сили бомбардираха цивилни, независимите журналисти бяха подложени на натиск. Но сега стои голямо предизвикателство пред талибаните. Голям брой хора бяха убити в Кабул през изминалата нощ. Телата им лежаха по улиците. Имам видеозаписи с тела на обезглавени убити войници в покрайнините на Кабул. Това влиза в противоречие с твърдението на талибаните, че няма да влязат в Кабул, използвайки сила", казва Мир.