През последните дни в Австрия скорост набира шпионски скандал в полза на Русия, в който беше замесено името на българския разследващ журналист Христо Грозев. Неговият лаптоп беше откраднат от агенти на руските служби.

Разследващият журналист призна пред обществената телевизия, че специалните служби от САЩ и Европа са го предупредили, че евентуално негово връщане в България се оценява като риск от "най-висока категория". Затова страната ни остава "ограничена територия" за него, а той признава, че се страхува да се върне.

"Много ми е тъжно, че трябва да го кажа, но да - страхувам се да се завърна в България. Такъв е и съветът на правоохранителните органи както в САЩ, така и в ЕС, че рискът там е от най-висока категория. За съжаление, виждаме, че част от групата, която е работила по следенето ми, включително и по време на посещенията ми в България, са били български граждани, които виждаме, че са се поставили в услуга на руските специални служби. За съжаление, България засега е ограничена територия за мен, което ми е много тъжно", споделя Грозев.

Той коментира, че България е "удобен плацдарм" за руските служби за сигурност на Балканите, не само защото могат да плащат на подставени лица, но и заради възможността да намират "идеологически съчувстващи представители на властта".

"Един - надявам се бивш - наблюдаващ прокурор по дела, свързани със звеното 29155, участва в групи в социалните мрежи, по които се споделят благодарности към Путин за това, че "разчиства нацистите" в Украйна и се пишат поздравления за рождения ден на Сталин. Колко удобно и с какво злорадство Русия използва България - понякога няма нужда и да плаща, за да ползва "полезни идиоти", коментира още той.

Грозев припомни, че отрядът 29155 е групата в руското военно разузнаване - ГРУ, която е ползвана за серия от нападения в цяла Европа, включително в България, с взривовете във военни складове и отравянето на оръжейния производител Емилиян Гебрев.

Вторият проблем за сигурността на България, според Грозев, е концентрацията на руски частни имоти по Черноморието, където се вижда и как държавата е допуснала руски шпиони да придобиват собственост.

За случая с незаконното проникване в дома му във Виена, Грозев коментира, че руските служби са взели погрешния лаптоп, а не този, на който е бил разкрит опитът за отравяне на руския опозиционен лидер Алексей Навални през лятото на 2020 г.

Грозев разкри как това се е случило и как Ян Марсалек е организирал проникването в дома му и после как откраднатият му лаптоп е бил транспортиран през София и Истанбул до Москва, където е бил предаден на ФСБ.

"Един от тези хора е Булат Янборисов, организатор на рали "Пътят на коприната", което е ползвано като прикритие за внедряване на нелегални агенти в държави в Централна Азия. Наскоро "Инсайдър" и "Шпигел" разкриха, че този човек е бил посредникът на всички ключови служители от звеното 29155 и при атаките срещу американски дипломати в Китай, довели до т.нар. хавански синдром."