Какво точно представлява така нареченият „Железен купол“ – противовъздушната система на Израел за възпиране на ракетния обстрел?

Куполът е проектиран, за да прехваща и унищожава ракети и артилерийски снаряди с малък обхват на действие, изстреляни до 70 км, чиято траектория завършва в населени райони.

Във въздуха ракетите са управляеми и могат да променят траекторията си.

Те не поразяват целта директно, а избухват в непосредствена близост и така я ликвидират.

Системата се състои и от многофункционални радари, които откриват и проследяват много на брой и различни по вид въздушни цели.

Снимка: btvnovinite.bg

Израел разполага с 10 такива системи. Според производителя ефективността на „Железния купол“ е 90%.

В зависимост от това накъде летят ракетите от Ивицата Газа, има няколко зони в Израел, където има зададено ориентировъчно време хората да намерят убежище.

Снимка: btvnovinite.bg

В най-близките до ивицата райони то е 15 секунди, а за градове като Тел Авив и Ерусалим – 90 секунди.

„Железният купол“ пази Израел от 2011 г.

„Основно е разработена от нашата компания с радар на Израелската аерокосмическа корпорация, който първо открива целта и системата изчислява прехващането в крайната фаза от прехващаща ракета – вече имаме над 3000 прехванати цели“, обясни за bTV бриг. ген. Шохар Шохат, вицепрезидент на „Rafael: Air Defense & Missile Defense“.

Снимка: btvnovinite.bg

Такава ескалация на конфликта не е имало от 2014 г. досега, казва Шохат: „В последната седмица се увеличават (ракетите – бел. ред.), но досега са 1500 изстреляни. Не всички са били срещу отбраняваната зона, но до момента имаме 600 успешно прехванати и унищожени ракети. Това е само за последните 4 дни“.

Времето за реакция, след като мишената вече е засечена от радара е различно.

„Когато става дума за снаряди и минохвъргачен огън, времето е само за няколко секунди. Понякога времето за реакция е под 10 секунди при снаряди с много малък обсег. За 10 секунди трябва да го откриеш, да го класифицираш, да изчислиш накъде лети, защото ако ще падне на полето, ние го оставяме – не го прехващаме. Но ако е в населена зона, се изчислява изстрелването и цялото маневриране на прехващащата ракета към мишената“, обясняват производителите на щита.

„Железният купол“ е тестван ежедневно и подобряван многократно от създаването си.