ЕС няма да се присъединява към Турция, а Турция се стреми към членство в ЕС, коментира председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер реакцията на турските власти в спора им с Холандия.

Бях скандализиран от изявленията на Турция по отношение на Холандия, добави той.

„Ако някой вижда фашизъм в Холандия, е изгубил връзка с действителността”, заяви пък председателят на Европейския съвет Доналд Туск по повод думите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

„Холандия е Европа и Европа е Холандия – място на свобода и демокрация. Ротердам е градът на Еразъм, разрушен от нацистите, днес – с кмет от Мароко”, посочи още той.

Миналата седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви холандците за „нацисти и фашисти“ и нарече страната им „бананова република”, която не приличала на държава членка на ЕС.

Отношенията между двете страни се обтегнаха рязко, след като заради планирано посещение на турския външен министър Мевлют Чавушоглу избухна скандал, достоен за сценарий на сапунен сериал.

Холандските власти първо не разрешиха на Чавушоглу да кацне в страната, за да проведе митинг с турските избиратели, а после изгониха турската министърка на семейството и социалните политики Фатма Бетюл Кая Саян.

В отговор Турция замрази дипломатическите си отношения с Холандия. ЕС зае страната на своята членка, а Анкара пък отвърна с заплахи, че може да преосмисли споразумението си със съюза за мигрантите.