Земетресение с магнитуд 5,8 разтърси северната част на Перу, съобщава Германският изследователски център по геонауки. Епицентърът е бил на много малка дълбочина около 5-10 километра.

Земетресението е станало вечерта в понеделник, 17 юни, в 21:21 ч. местно време близо до северния град Токаче, Сан Мартин, Перу, посочва Колумбийската геоложка служба (SGC).

По данни на Геологическата служба на САЩ земетресението е било със степен шест по скалата на Рихтер. Според информацията епицентърът на труса е бил на 31 километра от град Чала, в окръг Арекипа.

По-късно беше издаден втори доклад от Европейско-средиземноморския сеизмологичен център (EMSC), който също посочи, че земетресението е с магнитуд 5,8.

Снимка: VolcanoDiscovery

По предварителни оценки на Геологическата служба на САЩ земетресението е било усетено от над 370 000 души в две държави: Перу (230 000 души) и Еквадор (140 000 души).

Приблизително 130 000 души са били в райони със слаби трусове. Интензивност IV е най-високата, която земетресението вероятно е предизвикало над населените места.

Плитките земетресения се усещат по-силно от дълбоките, тъй като са по-близо до повърхността. Точният магнитуд, епицентърът и дълбочината на земетресението могат да бъдат актуализирани впоследствие.

Въз основа на предварителните сеизмични данни земетресението вероятно е било усетено от почти всички в района на епицентъра. Възможно е да е причинило леки или умерени щети. За момента няма данни за пострадали хора.

Умерен трус вероятно е имало в Санта Крус (820 жители), разположен на 26 км от епицентъра, в Учиза (17 700 жители), разположен на 33 км, и в Токаче (29 000 жители), разположен на 41 км.

Снимка: VolcanoDiscovery

В Тинго Мария (население 53 200 души), разположен на 108 км от епицентъра, земетресението е вероятно е усетено като леко разтърсване.