31 000 украински войници са били убити от началото на войната в Украйна. Това съобщава Би Би Си, позовавайки се на изказване на Володимир Зеленски.

Украинският президент каза, че няма да съобщи броя на ранените, тъй като това би помогнало на руското военно планиране. Обикновено украинските власти не публикуват данни за жертвите, но преди дни Русия съобщи за по-висок брой смъртни случаи.

„31 000 украински войници са загинали в тази война. Не 300 000, не 150 000 или каквото там говори Владимир Путин. Но всяки отнет човешки живот е голяма загуба за нас“, заяви Зеленски.

Снимка: Reuters

Говорейки за по-големите загуби във войната, украинският президент каза още, че десетки хиляди цивилни са загинали в районите на Украйна, окупирани от Русия. Истинският им брой обаче е неизвестен. „Не знам колко от тях са загинали, колко са били убити или измъчвани, колко са били депортирани“, призна Зеленски.

Рядко се случва Украйна да предоставя такива данни, а оценките на международните организации също са за много по-висок брой на загиналите. Американските служители през август определиха броя на убитите украински войници на 70 000, а на ранените – около 120 000.

По отношение на руските загуби Володимир Зеленски каза, че 180 000 руски войници са били убити и още десетки хиляди са ранени. „Би Би Си Русия“ в съвместен проект със сайта „Медиазона“ установи имената на повече от 45 000 загинали руски военнослужещи. А през февруари Министерството на отбраната на Обединеното кралство изчисли, че 350 000 руски войници са били убити или ранени.

Обръщението на президента Володимир Зеленски дойде, след като неговият министър на отбраната Рустам Умеров обвини Запада в забавяне на военната помощ. „В никой не е поел ангажимент за предоставянето на военни доставка“, каза той.

В момента Украйна търпи поражения в мисията си да прогони Русия от собствените си територии. Рустам Умеров заяви, че „липсата на доставки допълнително поставят Украйна в неблагоприятно положение“.  „Правим всичко възможно, дори и невъзможното, но без навременна доставка на оръжия понасяме само вреди“, каза той.

Германия предупреди през ноември, че планът на Европейския съюз (ЕС) за доставка на един милион артилерийски снаряда до март няма да бъде изпълнен. През януари ЕС каза, че малко над половината от тях ще стигнат до Украйна до крайния срок, както и че обещаното количество няма да бъде там до края на 2024 г.

Междувременно администрацията на Джо Байдън заяви, че задържането в Конгреса на пакета от помощ в размер на 60 млрд. долара за Украйна е допринесло за падането на град Авдеевка.

Снимка: Reuters

Предателство и изтекла информация, това заяви Зеленски във връзка с провалената контраофанзива в източната част на страната. Той посочи, че плановете на Киев са били „на масата в Кремъл“ и това е причината за неуспеха. 

Вижте разтърсващите разкази на жители на Харковска област пред специалните ни пратеници Стоян Георгиев, Александр Осиченко и Марио Николчев:

Припомняме, че няколко западни лидери пътуваха до Киев в събота (24 февруари) в знак на солидарност с Украйна, когато страната отбеляза две години от пълномащабното нахлуване на Русия. Там беше обявено, че Италия и Канада са подписали споразумения за сигурност с Украйна, което включва засилване на подкрепата, докато страната се присъедини към НАТО.

Сделката с Канада включва повече от три милиарда канадски долара под формата на финансова и отбранителна помощ.

Не само Украйна обаче има проблеми с осигуряването на ресурси за военните си дейности. Русия също се бори да осигури боеприпаси и оръжия, коментират западните анализатори.

Снимка: Reuters

„Руските възможности за производство на боеприпаси в момента са недостатъчни за воденето на война в Украйна“, заявява пред Би Би Си западен висш служител и допълва, че „Москва е успяла да увеличи доставките си чрез търсене на алтернативни източници на боеприпаси, но това не е дългосрочно решение“.