Съпруги са станали вдовици, родителите мислят за пленените си синове, а класните стаи са празни. Дори в село Лозуватка, на около 100 км от фронтовата линия, навсякъде има знаци от двугодишната война, която безвъзвратно промени облика на Украйна.

Альона Онишчук и нейната петгодишна дъщеря Анхелина посетиха гробището на Лозуватка в един заснежен зимен ден. Съпругът и баща Сергей Альошкин лежи там заедно с 10 други войници в нова част, наречена „Алея на героите“.

Снимка: Reuters

„Не очаквахме, че ще има толкова много от тях“, казва Альона Онишчук. Нейният 38-годишен съпруг, шофьор и механик преди войната, е убит в края на 2022 г., докато се сражава близо до източния град Бахмут.

Подобни гробове се появиха в цялата страна, носейки горчиво свидетелство за тежка война срещу Русия, която вече навлиза в третата си година и не се вижда край. Могили от прясно изкопана пръст често са маркирани с обикновени дървени кръстове, снимки на загиналите, ярко оцветени цветя и украински знамена.

Снимка: Reuters

Освен жертвите, войната засяга почти всеки аспект от украинския живот. Онишчук напусна работата си в магазин за хранителни стоки, когато забременя с Анхелина, а намирането на нова работа стана по-трудно от факта, че местната детска градина е била затворена.

Образование и доброволци

Училищата в Лозуватка, разположена на около 350 км югоизточно от Киев, също са затворени. Техните бомбоубежища не са достатъчно големи, за да поберат всички ученици в случай на въздушно нападение.

Въпреки че директните руски атаки с ракети и безпилотни летателни апарати срещу селото са редки, то се намира близо до ключовия град за производство на стомана Кривой рог, който е бил атакуван често, задействайки сирени в околните райони.

Снимка: Reuters

В едно от трите училища града учителката Свитлана Анисимова стои пред компютъра си в празна класна стая, докато изнася онлайн урок за слънчевата система на 11-годишни деца.

Около 40 от 136-те ученици в училището имат родител, който в момента е мобилизиран и служи в армията, каза директорът на училището Ирина Потоцка.

Юлия Самотуха, друга учителка в училището, координира доброволчеството в селото - приема заявки от военни части, разпределя работата между домакинствата и доставя стоки, опаковани в кашони.