Украинският президент Володимир Зеленски призова за "максимални" санкции срещу Русия в онлайн обръщение към Световния икономически форум в Давос, предаде Асошиейтед прес.

Според него, за да бъде спряна агресията на Русия, към санкциите срещу нея трябва да бъдат добавени петролно ембарго, блокиране на всички нейни банки и пълно прекратяване на всякаква търговия с руски компании.

"Санкциите трябва да бъдат максимални, така че Русия и всеки друг потенциален агресор, който иска да започне жестока война срещу свой съсед, да осъзнава ясно непосредствените последици от тези действия", каза Зеленски.

По думите му това ще бъде прецедент, който ще работи през следващите десетилетия. В речта си президентът на Украйна настоя всички чуждестранни компании да се изтеглят от Русия. Зеленски каза още, че Украйна се нуждае от финансиране от поне 5 милиарда долара месечно.

"Ако бяхме покрили 100% от нашите нужди наведнъж, през февруари, в резултат щеше да бъде спасен животът на десетки хиляди хора. Ето защо Украйна се нуждае от всички поискани от нея оръжия, а не само от тези, които бяха доставени", заключи Володимир Зеленски в своята виртуална реч пред форума в Давос.

В петък страните от Г-7 се споразумяха да отпуснат 19,8 милиарда долара икономическа помощ на Украйна, за да укрепи тя своите финанси и способността да се защитава сама, припомня АП.

В проявата в швейцарския курортен център участва голяма делегация на украинското правителство. Тази година там не са поканени представители на Русия.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!