Украинският президент Володимир Зеленски официално предаде на представител на ЕС попълнения въпросник за започването на процес по приемането на Украйна в съюза и изрази надежда, че до седмици тя ще добие статут на кандидат-член, предаде „Ройтерс“.

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен връчи на Зеленски въпросника по време на посещението си в Киев на 8 април, като обеща Украйна да бъде приета в съюза по ускорена процедура.

На видеоматериал, разпространен от украинското президентство, се вижда как Зеленски предава на представителя на ЕС документа.

"Силно вярваме, че тази процедура ще се осъществи през следващите седмици и че тя ще бъде положителна в историята на нашия народ предвид цената, която той плаща по пътя към независимост и демокрация", казва Зеленси по време на церемонията.

По-рано днес от канцеларията на украинския президент обявиха, че очакват Украйна да получи статут на кандидат-член на ЕС на срещата на върха на съюза през юни. Като кандидат за членство страната трябва да започне преговори за привеждането на своето законодателство в съответствие с правната рамка на ЕС.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!