Украинският президент Володимир Зеленски посети наводнената Херсонска област след взривяването на язовира „Нова Каховка“, предаде БТА.

„Обсъдени бяха много важни въпроси - оперативната обстановка в района в резултат от бедствието, евакуацията на гражданите от зони на потенциални наводнения, справяне с последствията от извънредната ситуация, организиране на подкрепа за наводнените райони", написа Зеленски в Telegram.

Херсон се намира на брега на река Днепър, на около 60 км от Каховската водноелектрическа централа. Москва и Киев се обвиняват взаимно за разрушаването на централата и язовирната стена, което доведе до наводненията от река Днепър.

Най-малко 4000 души бяха евакуирани след взривяването на язовира. Все още не са изяснени истинските мащаби на бедствието в района, в който са живели повече от 60 000 души.

Назначеният от Москва кмет на Нова Каховка съобщи пред руската държавна медия, че петима от седемте жители, обявени за изчезнали след бедствието, са загинали. Останалите двама души са открити и се полагат усилия, за да бъдат евакуирани, допълни Владимир Леонтеев.