Володимир Зеленски и посланиците на страните от Г-7 лично наблюдаваха товаренето на първия кораб, акостирал в Одеса след постигнатото с посредничеството на Турция и ООН споразумение между Москва и Киев.

"Това е първият кораб, натоварен от началото на войната. Това означава, че пристанището вече работи и най-важното е, че хората имат работа. Корабите, които вече са натоварени, но не можеха да отпътуват заради войната, ще потеглят с първия конвой", заяви той.

Той допълни, че износът на зърно ще започне с отплаването на няколко кораба, които вече са натоварени, но все още не могат да напуснат украинските пристанища.

"От наша страна сме напълно подготвени. Изпращаме всички необходими сигнали към нашите партньори, ООН и Турция, а армията ни обезпечава сигурността. Очакваме съответния насрещен сигнал от турска страна и ООН, за да можем да започваме", заяви Зеленски от пристанище Черноморск, цитиран от президентската канцелария.

Украйна се надява да изнесе около 25 милиона тона зърнени храни, голяма част от които за Програмата на ООН по прехраната.

Товаренето в Черноморск е част от подготовката за подновяване на зърнените доставки според подписаното споразумение с Турция, подпомогнато от ООН, припомня Ройтерс.