В Тунис няма да се повтори „египетският сценарий”, при който армията свали от власт президента-ислямист Мохамед Морси, обяви държавният глава Монсеф Марзуки, цитиран от АФП.

„Тук не са налице съставните части за такъв конфликт. Още повече, че ние имаме професионална републиканска армия, която никога не се е месила в политиката,” обясни лидерът на Тунис.

Марзуки признава, че са налице „два идеологически разделени Туниса" - единият на оглавяваното от ислямистите правителство и другият на привържениците на светските устои на държавата. За разлика от Египет обаче, те не били в конфликт.

„Да, ние трябва да обърнем внимание на сигнала, да осъзнаем, че има сериозни икономически и социални искания,” каза Марзуки на съвместна пресконференция с пристигналия на визита в африканската страна френски президент Франсоа Оланд.

За първи път френски президент посещава Тунис, откакто тази страна стана символ на избухналата през 2011 г. Арабска пролет. Френският гост подчерта, че домакините му задължително трябва да успеят, защото те са пример за много араби. Оланд определи като контролиран процеса на прехода в Тунис.