Едва ли ще има добри новини за здравето на Алексей Навални, заяви негова съюзничка, цитирана от „Ройтерс“. Любов Собол е посочила, че се е подготвила да чуе най-лошото за здравето на гладуващия опозиционен политик.

На 31 март изтърпяващият присъда в наказателна колония критик на Кремъл обяви гладна стачка в знак на протест. Според него от затворническата управа не са му осигури адекватно медицинско лечение въпреки острите болки в единия крак и гърба. 

Днес се очаква адвокатите на Навални да го посетят, след като това им беше отказано през уикенда.

„Мисля, че състоянието му е почти критично и ще продължи да се влошава. Двадесет дни гладна стачка е твърде много“, посочи Собол. 

Съюзниците на руския опозиционер обявиха през уикенда, че животът му виси на косъм и затова планират провеждането на протест в сряда, за който се дават заявки да бъде най-масовият в съвременната история на страната. 

САЩ предупредиха, че Русия „ще си плати“, ако Навални почине в затвора. 

Ситуацията с руския опозиционер се очаква днес да бъде обсъдена от външните министри на Европейския съюз. Дипломат №1 на Съюза Жозеп Борел определи случая като „много тревожен“ и беше категоричен, че Русия трябва да осигури лечение на Навални. Той добави, че ЕС ще държи Москва отговорна за здравето на опозиционера.