Няма доказателства за това, че откритият в Южна Африка нов щам на коронавируса е по-опасен или по-заразен от британската разновидност, обяви здравният министър на ЮАР Звели Мкхизе, цитиран от "Франс прес".

Той влезе в задочна полемика с колегата си от Обединеното кралство Мат Ханкок, който по-рано заяви, че новата форма на вируса в Южна Африка е повод за голямо безпокойство, тъй като "е по-заразна и изглежда е мутирала повече от идентифицираната във Великобритания".

Тези изявления "може да са създали усещането, че южноафриканският вариант е значителен фактор във втората вълна на вируса във Великобритания, което не е така", подчерта Мкхизе в коледното си изявление. Данните от изследванията сочат, че британската мутация се е развила месец преди тази в Южна Африка - с първа доказана проява от 20 септември, заяви министърът.

Министър Мкхизе изрази съжаление за решението да се забрани пътуването между Република Южна Африка и Великобритания.

ЮАР е най-засегнатата от COVID-19 държава на континента. През последните два дни там бяха открити над 14 000 случая, срещу средно между 8 и 10 хиляди в началото на седмицата. Близо 970 000 южноафриканци са се заразили с коронавируса от началото на пандемията, а близо 26 000 от тях са починали.

Вероятно ще се наложи затягане на мерките, стана ясно от думите на здравния министър.