Среднощният екшън, който се разигра на Майдана в украинската столица Киев, завърши сутринта във вторник. Въоръженият мъж, който се беше барикадирал в хотел „Днипро", се предаде на полицията.

По-рано мъжът, който е член на радикалното движение „Десен сектор", откри стрелба и рани трима души, сред които заместник-председателя на киевската градска управа. Чиновникът е получил медицинска помощ и се е прибрал вкъщи. В болница остават другите двама пострадали, които са от силите за самоотбрана на Майдана.

Според властите нападателят е бил пиян. След стрелбата той се укрил в хотел „Днипро", където се намира неофициалният щаб на „Десен сектор". Сградата била обкръжена от полицаи и хора от силите за самоотбрана.

Малко преди полунощ очевидно раненият стрелец бил изнесен на ръце от хотела. Самоличността му все още не е установена.

До късно през нощта органите на реда преговаряли с „Десен сектор", настоявайки радикалите да предадат оръжията си. По-късно националистите напуснали хотела заедно с багажа си. Полицията извършва оглед на сградата.

„Десен сектор" напуснаха хотела без оръжие, качиха се на автобуси и заедно със сътрудници на службите за сигурност отпътуваха към един от лагерите си в околностите на Киев. Експерти от министерството на вътрешните работи започнаха оглед на хотела", посочи украинският министър на вътрешните работи Арсен Аваков на страницата си във Фейсбук.

"Трябва да действаме решително. Иначе провокациите в Киев, целящи да разцепят Украйна и да застрашат живота и сигурността на хората ще продължат", коментира случая бившият боксьор и лидер на партия УДАР Виталий Кличко.

На свой ред и.д. президентът Олександър Турчинов заяви, че "украинският народ желае ред". Точ подчерта, че право да носят оръжие имат само въоръжените сили на Украйна, Националната гвардия, Националната служба за сигурност или други военни групи.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната