Доналд Тръмп се завръща във Фейсбук и Инстаграм, съобщиха от компанията майка на Марк Зукърбърг – „Мета“. Очаква се профилите му да бъдат активирани в следващите седмици.

В изявление на Ник Клег, президент на глобалните политики на „Мета“, той заяви, че „хората трябва да имат достъп до политиците“.

Тръмп беше блокиран от двете социални мрежи още като президент след бунта в Капитолия през 2021 г. Тогава „Мета“ заяви, че решението е взето заради подстрекаване на насилието от страна на американския президент.

„Решението за неговото отстраняване беше взето при необичайни обстоятелства“, заяви Ник Клег сега. По думите му проверка на компанията е установила, че профилите на Тръмп не представляват заплаха за обществената сигурност.

Въпреки всичко бившият американски президент ще бъде наблюдаван внимателно от компанията и за най-малкото провинение.

Тръмп побърза да коментира изявлението, но в собствената си социална мрежа Truth Social. „Фейсбук загуби милиарди, забранявайки профила на любимия ви президент т.е. аз“, написа той.

Медийни анализатори коментират, че това би създало големи проблеми за Тръмп. При създаването на Truth Social той е подписал ексклузивен договор с платформата, че ще публикува при тях шест часа преди която и да е друга социална мрежа. Договорът му с тях е до юни месец.