Служители в компанията „Фейсбук“ са гневни и критикуват решението на Марк Зукърбърг фирмата да не филтрира коментарите на американския президент Доналд Тръмп по повод протестите след смъртта на Джордж Флойд, пишат световните медии.

Недоволството беше породено, след като миналата седмица Тръмп коментира – и във „Фейсбук“, и в „Туитър“, че протестиращите са „бандити“ и намекна, че трябва да бъдат застрелвани.

Тези коментари бяха маркирани като „възхваляващи насилие“ в „Туитър“ и бяха скрити с предупредително съобщение от компанията. Същите коментари във „Фейсбук“, обаче, останаха свободни за достъп и без предупреждение, както можете да видите отдолу:

В коментар шефът на компанията Марк Зукърбърг коментира, че „Фейсбук“ не трябва да бъде „арбитър за истината“ и социалната мрежа няма да филтрира коментарите на американския президент.

След изказванията му последва масово недоволство онлайн. Сега служители на компанията също се включват, като коментират, че това е грешното решение.

„Аз работя във „Фейсбук“ и съм горд от начина, по който реагират колегите ми“, пише Джейсън Тоф, продуктов мениджър в компанията. По думите му много служители са реагирали неодобрително вътре в компанията.

Други от екипа на Зукърбърг не бяха толкова неутрални в коментарите си. „Да цензурираш информация, която може да помогне да хората да видят цялата картина наистина е грешно. Но да даваш платформа на хора, които предизвикват към насилие и разпространяват дезинформация е недопустимо, независимо за кого става въпрос“, коментира Андрю Чау, директор дизайн в компанията.

От „Фейсбук“ все още не са коментирали официално недоволството сред служителите, които готвят и протест. Няма промяна и решението им относно коментарите на Доналд Тръмп.