Отстранен от големите социални мрежи след атаката срещу Капитолия през януари, бившият президент на САЩ Доналд Тръмп обяви, че внася колективен иск срещу „Фейсбук“, „Туитър“, „Гугъл“ и техните шефове, обвинявайки ги в "незаконна и противоконституционна цензура", предаде „Франс прес“.

„Настояваме федералният съд на Южния окръг във Флорида да нареди незабавно прекратяване на незаконната и позорна цензура срещу американците от страна на компаниите, управляващи социалните мрежи. Настояваме за край на принудителното мълчание“, заяви Тръмп.

През юни „Фейсбук“ прекъсна достъпа на бившия американски президент в мрежата си за две години.

Републиканецът вече беше временно изключен на 7 януари, още докато беше президент, тъй като насърчавал привържениците си при нападението на Капитолия във Вашингтон предишния ден.

„Туитър“ също блокира Тръмп след щурма на Капитолия на 6 януари, извършен по време на церемонията за удостоверяване на победата на съперника му Джо Байдън на изборите.

Преди да бъде блокиран, той имаше близо 89 млн. последователи в „Туитър“, 35 млн. във „Фейсбук“ и 24 млн. в „Инстаграм“.

"Гугъл и „Ютюб“ изтриха безброй видеоклипове, които дръзнаха да поставят под съмнение преценката на СЗО по време на пандемията“, добави републиканецът.