Нова вълна протести, насилие и безредици в Съединените щати след ново убийство на тъмнокож при полицейски арест.

Протестиращи в Атланта запалиха ресторанта за бързо хранене, където се е случило убийството. Затворени бяха и магистрали.

Снимка: Reuters

Всичко се случи часове, след като шефът на полицията Ерика Шийлдс подаде оставка. А кметът на Атланта Кийша Ланс Ботъмс подчерта, че не смята използването на смъртоносно оръжие като оправдано действие.

„Може да има дебат дали това е било подходящо използване на смъртоносно оръжие. Аз съм твърдо убедена, че има ясна разлика между това, което може да направиш, и това, което трябва да направиш“, коментира тя.

Снимка: Reuters

Именно въпросът дали е трябвало да стреля, предизвиква дебат и гнева на протестиращите.

Снимка: Reuters

Преди фаталния край, след кратко боричкане с полицаите, 27-годишният Рейшард Брукс грабва електрошоков пистолет и тръгва да бяга. После се обръща и изглежда, че го насочва срещу полицаите. Те отвръщат с изстрели. Единият се оказва смъртоносен за Брукс.

Разследването продължава. Полицаят, който е стрелял е уволнен. А другият - пуснат в отпуск.

Снимка: Reuters

И докато случаят „Брукс“ се разследва, статистика на щата Джорджия показва, че от началото на годината са регистрирани 48 инцидента, при които полицаи са употребили оръжие.

Протестите срещу расизма и полицейското насилие продължават трета поредна седмица в Съединените щати и в много европейски страни.