Седмица, след като демонстрациите за равенство в САЩ взеха първа жертва, а десетки търговски обекти бяха почти напълно разрушени, организаторът на протестите в Детройт - Дикей Уилямс, казва, че целта вече е различна.

Снимка: Reuters

Сега недоволните не протестират срещу насилието и полицията, а се обединяват срещу расизма.

„Искахме да включим и нашите бели съмишленици. Докато го планирахме, смятахме, че ще се появят много малко бели хора, но всъщност присъстващите бяха 50 на 50. Срещнахме се пред Музея за история на афроамериканците, който ние наричаме „културния център на Детройт“, защото искахме да покажем, че това е по-скоро културен проблем, проблем в системата - който засяга не само Съединените щати, а и целия свят“, казва той.

Снимка: Reuters

Дикей е сред организаторите на един от мирните протести и лидер на местна организация срещу дискриминацията в Детройт. Приема, че случаят „Джордж Флойд“ показва лицето на прикриваното от десетилетия разделение в обществото, а с демонстрациите тъмнокожите в САЩ казват, че е крайно време за промяна.

Той твърди, че във видеото от ареста на Флойд всеки може да види истинската метафора на историята на тъмнокожите в САЩ.

„Ние не твърдим, че животът на белите или че нечий друг живот не е важен. Това, което казваме е: „Позволете ни и нашите животи да имат значение, така, както и на другите“, разказва той.

Снимка: Reuters

Преди дни три статуи на откривателя на Северна Америка Христофор Колумб бяха осквернени – в Ричмънд паметникът беше съборен, в Бостън – обезглавен, а в Маями – намазан с червена боя.

Снимка: Reuters
„Фактът, че Христофор Колумб е преплувал океана и е открил Америка е една увековечена лъжа. Те може би са преименували земята, както са искали, но той не я е открил - там вече е имало местни хора. А щом веднъж земята е била открита, са доведени и роби, които са построили тази държава“, отбеляза той и продължи: „Смятам, че тази истина трябва да бъде казвана и когато човек види обезглавяването на статуята на Христофор Колумб, това е посланието, което получава – че направеното от него е една лъжа!“