Американският президент Доналд Тръмп заплаши да разтури „автономната“ зона в Сиатъл, окупирана от протестиращи против полицейското насилие.

Според държавния глава тя е превзета от „вътрешни терористи“. Тръмп защити полицията и обеща, че администрацията му ще инвестира повече в обучението на полицейските структури.

Органите на реда се изтеглиха от района в понеделник след поредица от сблъсъци. Оттогава той е в ръцете на протестиращите. Въпреки това демонстрациите в по-голямата си част са мирни. Според кметът на града Джени Дъркан всяка намеса там би била незаконна. 

„Ние сме град на страстите. Искаме справедливост. Ние сме на първа линия на промяната и няма да позволя на никого да отклонява нашия град от работата, която трябва да бъде свършена и ще бъде свършена“, заяви тя.

Тръмп оказва натиск на местните власти да действат твърдо да потушат масовите протести. Опасността от втора вълна на коронавируса предизвика срив на борсите и спад в цената на петрола. От Вашингтон заявиха, че няма да допуснат повторно затваряне на икономиката.