Четирима души от най-богатото семейство във Великобритания са осъдени на затвор за експлоатация на хора. Става въпрос за тяхната прислуга, които са докарали от Индия, за да обслужват дома на семейството в Женева.

Пракаш и Камал Хиндуджа, както и синът им Аджай и съпругата му Намрата бяха признати за виновни по обвиненията за експлоатация и нелегална работа от швейцарския съд. Присъдите им варират от 4 до 4,5 години затвор. Семейството беше оправдано за по-сериозното обвинение – трафик на хора.

Защитата на семейството заяви пред журналисти, че ще обжалват докрай.

Пред съда трима служители на семейство Хиндуджа разказаха, че получавали заплата от 7 британски паунда за 18-часови работни дни. Това е повече от една десета по-малко от сумата за заплащане според законите в Швейцария. Според служителите семейството също така конфискувало паспортите им и почти не им позволявали да напускат дома.

Според прокурорите по делото Хиндуджа давали повече пари за кучето си отколкото на своите служители. Защитата твърди, че хората получавали значителни придобивки и не са държани в изолация.

По-възрастните от семейството не присъстваха в съда за присъдата заради влошено здраве. Младата двойка бяха в съда, но не останаха, за да чуят присъдата си. Според защитата Камал Хиндула, който е член на семейството, се намирал в болница в Монако и останалите членове на семейството били там.

Hinduja Group е индийски транснационален конгломерат. Групата присъства в единадесет сектора, включително автомобилостроене, петрол и специални химикали, банкиране и финанси, IT и ITeS, киберсигурност, здравеопазване, търговия, развитие на инфраструктурни проекти, медии и развлечения, енергия и недвижими имоти.

Братята Хиндуджа имат активи на стойност около 100 милиарда щатски долара по целия свят. Семейство Хиндуджа има активи за около 5 милиарда щатски долара в Америка. През 2022 г. нетното състояние на братята Хиндуджа е 32 милиарда щатски долара, което ги прави най-богатите хора в Обединеното кралство.