Броят на хората, засегнати от наводнения по света, може да нарасне почти тройно през следващите 15 години, предаде БиБиСи, позовавайки се на анализатори. Според изследването на Института за световните ресурси (WRI) климатичните промени и увеличаването на световното население са основни причини за мрачната прогноза.

Организацията обяви, че това е първият публичен анализ на всички световни данни, свързани с настоящи и бъдещи рискове от наводнения на реки.

Според изследването в момента около 20 милиона души са изложени на риск да бъдат засегнати от наводнения, а цената на щетите могат да възлязат на почти 90 млрд. евро от БВП.

Новите оценки на риска показват, че само за 15 години тези числа може да скочат до близо 50 милиона засегнати с годишен потенциален разход за световната икономика от около 470 млрд. евро.

В голяма степен тези тенденциите се дължат на изменението на климата и социално-икономическото развитие, отбелязва организацията и предупреждава, че ако не се предприемат по-сериозни инвестиции в превенция на наводнения, до 2030 г. страните по света ще се наложи да похарчат значително повече за покрива на щетите.

От Световната банка обясниха, че тези изчисления ще помогнат за информираността на правителствата и за изготвяне на стратегии за смекчаване и защита от бедствията.

Според Червения кръст почти половината от природните бедствия, за овладяването на които са помагали през миналата година, са причинени от наводнения.