Нов вариант на коронавируса затвори летищата в Европа и в света за полети от южната част на Африка. Установен е там преди дни, а от днес е и в Белгия.

Става въпрос за жена, която развива тежки симптоми 11 дни след пътуване в Египет. Минала е през Турция. Белгийската пациентка не е била ваксинирана и не е боледувала до този момент от коронавирус. Важно уточнение: тя няма нищо общо с която и да било държава в Южната част на Африка.

Почти целият свят спря полетите си от седем държави в южната част на Африка. Бързо разпространяващият се B. 1.1.529 се разглежда все още от Световната здравна организация, която ще реши дали вариантът е "обезпокоителен" или само "представляващ интерес".

Новият вариант е установен в ЮАР на 22 ноември - за 4 дни случаите са над 70, основно около столицата Претория и Йоханесбург. Наблюденията показват, че заразата се разпространява бързо и предимно сред по-младите. 


Засега не е ясно дали новият вариант реагира на ваксините. Със сигурност се открива с PCR тест. Първите анализи показват, че В.1.1.529  има над 50 мутации, 30 от които на спайк протеина.

След новината много държави спряха полетите от южната част на Африка. Препоръката направи и Европейската комисия.

„Това е важно, защото печелим ценно време за ваксинация и реимунизация. В европейските договори с производителите на ваксини ясно се казва, че препаратите трябва незабавно да бъдат адаптирани към новите варианти, веднага след появата им“, заяви Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

Информацията за новия вариант свали цените на петрола и предизвика трус на борсите.

А на въпрос на bTV относно мерките срещу новия щам, от българското здравно министерство поясниха, че продължава забраната за влизане на пътници от Южна Африка в България. Прибирането на наши сънародници от Африка ще бъде възможно, но ще трябва да изкарат пълната 14-дневна карантина.