Въпреки че силата на урагана „Харви” в Съединените щати намалява, в последните часове бурята наложи затварянето на летището в Хюстън и евакуацията на хиляди хора.

Международното летище „Джордж Буш” преустанови работа заради наводненията, причинени от урагана. По-малките летища в района също не работят, защото са наводнени пистите и пътищата към тях.

Една от най-големите болници в Хюстън – „Бен Тауб”, се евакуира заради наводнение на по-ниските етажи, прекъснало електричеството.

Снимка: Reuters

Последиците от „Харви” са по-лоши от това, което се очакваше, обявиха от американската Федерална метеорологична служба.

Все пак силата на урагана вече е паднала до тропическа буря.

Кметът на Хюстън Силвестър Търнър заяви, че не съжалява за решението си да не издава заповед жителите на града да се евакуират преди урагана Харви, предаде Асошиейтед прес.

Търнър потвърди на пресконференция снощи, че най-добрият вариант за жителите на Хюстън и околностите е бил да останат на място. Той обясни причините за решението си - фактът, че не е било сигурно накъде ще се насочи бурята, както и „безумната” по думите му логистика на спешната евакуация на 2,3 милиона души.

Снимка: Reuters

Търнър напомни за горчивия опит от евакуацията преди урагана „Рита” през 2005 г., когато много хора, бягащи от града, останаха блокирани в задръстванията по местните пътища повече от 20 часа, което доведе до десетки смъртни случаи. Прогнозите, че „Рита” ще удари Хюстън, не се сбъднаха.

Кметът съобщи, че до 17 ч. вчера полицията и пожарната на Хюстън са получили почти 6000 повиквания за помощ и са спасили над 1000 души, повечето блокирани на покрива или тавана на къщите си. Търнър уточни, че засега има само един потвърден смъртен случай - жена, която е загинала в събота вечер, когато излязла от колата си на наводнена улица.

Той добави, че 22 хеликоптера работят за локализирането на бедстващи по покривите, като 16 от тях са от бреговата охрана на САЩ, а 35 лодки и 53 самосвала спасяват хора във високите води.