Трима шведски граждани са получили смъртни присъди в Ирак заради участие в стрелба, а четвърти е заплашен от същото наказание във връзка с друго престъпление, предаде Ройтерс, като се позова на шведското Министерство на външните работи.

Ведомството извика иракския шарже д'афер (временно оглавяващ дипломатическа мисия – бел.ред.) миналия месец, за да протестира срещу смъртната присъда на единия от тримата шведи.

В Швеция не се прилага смъртното наказание и страната му се противопоставя във всички случаи, посочва Ройтерс.

Още двама шведи са били осъдени за същото престъпление и са получили смъртни присъди, посочват от Външното министерство.

„Информацията, която получихме за смъртните присъди, е изключително сериозна и ние полагаме усилия, за да гарантираме, че присъдите няма да бъдат изпълнени“, пише в изявлението.

През юни в. „Афтонбладет“ съобщи, че мъжете са били свързани със стрелба срещу друг шведски гражданин в Ирак през януари.

Министерството каза, че е получило информация, че четвърти швед е получил смъртна присъда за друго престъпление, свързано с наркотици, но добави, че не може да потвърди тази информация.