Писането на журналистическо заглавие не е лесна задача. За мнозина обобщаването на статия от 2 хил. думи в няколко символа се оказва трудност, дори да са в бранша от години.

В подобна ситуация изпаднаха и редакторите на водещия американския всекидневник „Ню Йорк Таймс”. В началото на седмицата реномираното издание си навлече гнева на читателите като промени заглавие на първа страница в материал за изказването на президента Доналд Тръмп след масовите стрелби в щатите Охайо и Тексас.

„Тръмп призовава за Обединение срещу Расизма” (Trump Urges Unity vs Racism) – това заглавие на 4 колони стоеше на заглавната страница на печатното издание на вестника, който трябваше да излезе във вторник.

Снимка: Reuters

Критиците на администрацията на Тръмп и членовете на Демократическата партия бяха сред основните гласове, които моментално скочиха срещу изданието. След корекция във второто издание, Америка получи ново заглавие – „Осъждаме омразата, но не и оръжията” (Assailing Hate but not Guns).

От нюйоркското издание отговориха на критиките. Като причина за „сбърканото” и сменено заглавие те посочват динамичната обстановка и наситеност на речта на президента Тръмп.

„Публикациите в социалните мрежи бяха обсъдени от редакторите на вестника и всички те правилно посочваха, че заглавието не отразяваше адекватно историята. Ние сме горди от работата на репортерите и редакторите, които работиха по масовата стрелба, г-н Тръмп и расовите проблеми. Но се съгласяваме, че заглавията са от изключителна важност и в този случай трябваше да се справим по-добре”, посочва зам.-изпълнителният редактор Мат Пърди.

Снимка: Reuters

Американските журналисти са на мнение, че дори технически да е вярно, първоначалното заглавието по никакъв начин не отговаря на реториката и скорошните расистки изказвания на президента Тръмп.

В речта си след стрелбите, при които загинаха 31 души, Тръмп осъди насилието и расовата омраза. „Нацията ни трябва да изкорени расизма, фанатизма и бялото превъзходство”, заяви държавният глава.

Според „Вашингтон Пост” президентът използва стереотипи, от които, пък, често гледа да избяга. Освен това пропуска да спомене и собствените си коментари и скандални изказвания, които повдигнаха много въпроси сред американския политически елит.

Снимка: Reuters

Най-интересното в речта на държавния глава беше, че той се опита да прехвърли проблема с огнестрелните оръжия в САЩ върху хората с психични разстройства, вместо на липсата на контрол.

„Психично болните и омразата дърпат спусъка, не оръжията”, изтъкна той. Мнението на журналистите е, че така Тръмп казва, че расизмът не стои в основата на проблема, а е по-скоро средство, което подбужда насилие.

WaPo счита коментарите на Тръмп за новина, именно, защото в предишни трагични случаи, като този в Шарлотсвил през 2017 г., той беше по-умерен и сдържан в раздаването на присъди като заяви, че и двете страни са виновни за инцидента.

По време на изказването си преди дни, Тръмп се позова на няколко потенциални решения за справяне с проблемите на психично болните, социалните мрежи и насилствените видеоигри, но не даде конкретен отговор на въпроса с расизма в страната.

Преди няколко седмици президентът призова четири цветнокожи дами от Конгреса да се върнат в „корумпираните и упаднали държави”, от които са дошли.

Снимка: Reuters

Според американските издания именно тези думи на държавния глава са изключително удобни и дават възможността на хората да чуят това, което искат. Но в много от случаите думите му са противоречиви. А всеки опит от страна на медиите да дадат гласност на противоречията – завърша със заплахи за съд.

„Лошото заглавие беше написано за добра история, която съдържаше всички нюанси. Разбира се да обхванеш толкова материал в малко пространство (заглавието) не е лесна задача за редакторите”, допълва Аарън Блейк от вашингтонския вестник.