Американският президент Доналд Тръмп защити първоначалната си, доста спорна, реакция на насилието в град Шарлотсвил в събота, като отбеляза, че вина за него имат "и двете страни", предадоха Франс прес и ДПА.

В напрегнат разговор с журналисти от "Тръмп тауър" в Ню Йорк президентът обясни първоначалните си коментари с липсата на достатъчно информация. "Когато правя изявление, държа да съм точен. Искам да познавам фактите, каза той, разяснявайки защо е чакал до понеделник, за да осъди раситкото насилие в градчето във Вирджиния.

Подложен на кръстосан журналистически огън обаче Тръмп след това оправда първата си реакция. Гледах много внимателно, много по-внимателно от повечето хора. От едната страна имаше група много агресивни хора, а но и хората от другата страна бяха много агресивни.

Никой не желае да каже това, заяви Тръмп. Той припомни, че в първоначалната демонстрация са участвали хора, които просто искали да протестират срещу премахването на статуя на генерала от армията на Конфедерацията при Гражданската война Робърт Лий, а не привърженици на идеята за превъзходството на белите.

Те тръгнаха едни към други с тояги, беше страшно, ужасяващо, добави президентът. Осъдих неонацистите, но не всички там бяха неонацисти или бели расисти, каза той.

Тръмп защити своя главен стратег Стив Банън, определяйки го като "свестен човек, а не расист". Обичам Банън, той е приятел, каза президентът, като подчерта, че той е дошъл късно в екипа му и остави във въздуха да се носят съмнения за бъдещето му. Ще видим какво ще стане с Банън, добави той.

В. "Ню Йорк таймс" писа вчера, че медийният магнат Рупърт Мърдок наскоро и посъветвал Тръмп да уволни Банън – изразител на американската алтернативна десница.

Според вестника на вечеря в Белия дом в началото на август основателят на "Фокс нюз" Мърдок препоръчал на президента да се отърве от бившия собственик на сайта "Брайтбарт", който го превърнал в платформа на американската крайна десница, преименувана на "алтернативна десница".

Изказванията на Тръмп за събитията в Шарлотсвил доведоха до поредната оставка в екипа му. Президентът на най-големия профсъюз в страната Ричард Тръмка напусна консултантския съвет на президента, като мотивира оттеглянето си с думите, че не може да подкрепя президент, "който толерира фанатизма и националния тероризъм".

Междувременно продължават протестите срещу Тръмп.

Втори пореден ден протестиращи се събраха пред "Тръмп тауър" в Ню Йорк, за да изразят недоволството си, че в първоначалната реакция след събитията в Шарлотсвил президентът не е заклеймил крайнодесните групировки, които бяха в основата на сблъсъците.