Трима души са загинали, след като пожар, предизвикан от запалена свещ, изпепели интензивно отделение за пациенти с COVID-19 в болница в Украйна, съобщава Би Би Си.

Други четирима души са получили жестоки изгаряния от пламъците в лечебното заведение в град Косив.  

Причината за пожара е служител на болницата, който през нощта е запалил свещ, за да отдаде почит на пациент, починал наскоро от COVID-19 в болницата.

При контакт с наситения с кислород въздух в интензивното отделение, където са работили пет концентратора за кислород, свещта "веднага" е предизвикала възпламеняване на медицинското оборудване.

"Непознаването на основните закони на физиката и пренебрегването на правилата за безопасност доведоха до непоправими загуби", коментират в изявление спасителните служби в Украйна. Прокуратурата е започнала разследване на инцидента.

Това не е първият такъв инцидент в Европа след началото на пандемията, а кислородните инсталации играят основна роля за множество пожари след началото на пандемията, отбелязват от Би Би Си.

Още през февруари в Украйна в болници избухват два смъртоносни пожара.

През септември 14 души загинаха след пожар в COVID отделението на болницата в град Тетово в Северна Македония. Основната версия за възникването на пламъците беше взрив на кислородни бутилки.

През декември 2020 г. 10 души загинаха при пожар в COVID отделение в турският град Газиантеп, а месец по-рано при подобен инцидент отново загинаха 10 души в румънският град Пиатра Нинмт.

Запалена от пациентка запалка причини пожар и в болница „Медика“ в Русе, но за щастие, произшествието се размина без жертви.

 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!