Среднощен пожар горя в болница в Русе. Пламъци избухнаха в интензивното отделение за болни с COVID в университетската многопрофилна болница в града. Инцидентът е причинила пациентка, която запалила запалка близо до източник на кислород. Пострадали при пожара няма, но са нанесени материални щети в отделението. 

Пожарът е избухнал в интензивния сектор. Там са били настанени четирима болни, поставени на "двоен кислород". Инцидентът предизвикала 71-годишна пациентка със запалка. 

„Едната пациентка, която е имала запалка в себе си, се е опитала да търси предмет под леглото, не знаем все още какъв предмет, със запалката. Махнала си е преди това двойния кислороден източник и съответно, без да осъзнава, че кислородът всъщност е възпламенил този огън, който е станал, предизвиква пожара“, обясни Алисе Муртезова, административен директор на УМБАЛ „Медика“. 

Жена на съседното легло натиснала алармата и извикала дежурния екип.

„Веднага отреагирахме, пожарогасителите, които бяха на разположение, ги взехме и започнахме гасенето на пожара с двете дежурни сестри и двете санитарки, успяхме да овладеем огъня, извадихме своевременно болните, които са в стабилно състояние към момента. Болната е без изгаряния, успяхме да я извадим от пламъците“, обясни дежурният лекар д-р Станислав Павлов.

В помещението са обгорели част от леглата, стените и апаратурата. Болницата още днес ще издаде специална заповед – пациентите на територията на лечебното заведение да нямат в себе си запалки и други лесно запалими средства.

COVID отделението към момента функционира нормално. От ръководството на болницата съобщиха, че ще наградят персонала, който се е борил с пламъците.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!