В Тетово бе обявен тридневен траур от днес до 11 септември за жертвите на пожара, избухнал снощи в местната мобилна болница, предаде агенция МИА, цитирана от БТА.

Съветниците изразиха почит към жертвите, а кметът Теута Арифи съобщи, че оцелелите в пожара са в добро състояние, но не знаеше за колко лица става дума. Засега няма информации свързан ли е пожарът с прекъсване на тръби за кислород.

Снимка: EPA

Министерството на здравеопазването съобщи, че по време на пожара в болницата е имало 26 пациенти, 14 са загинали, а 12 са прехвърлени в болницата в Тетово и животът им не е в опасност. Няма пострадали медицински лица.

Пожарът избухна снощи и за кратко време изгоря целият COVID център. В гасенето участваха над 30 пожарникари със седем коли. Пожарът бе угасен за около половин час.

Снимка: EPA

Няма потвърждение на медийните информации, че възможни пропуски при изграждането на болницата може да са причина за пожара. Министерството на здравеопазването заяви, че мобилните болници в страната са изградени по всички приети стандарти.

Редица прояви бяха отменени поради трагедията. Кабинетът на президента Стево Пендаровски съобщи, че планираните прояви по повод 8 септември, Деня на независимостта, са отменени. По-рано и други институции отмениха планираните мероприятия.

Към момента няма официални данни за загинали или пострадали български граждани при пожара в Тетово, информираха от българското външно министерство. Посолството ни в Скопие е в контакт с местните власти и следи с повишено внимание ситуацията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!