Полските служби влязоха в офиса на Huawei в Полша. Задържани са двама служители – китаец и поляк по подозрение за шпионаж, съобщава „Ройтерс”. Американското разузнаване от месеци твърди, че китайският технологичен гигант използва изобретенията си за правителствен шпионаж.

Засега доказателства няма, а Huawei многократно отрекоха твърденията. Подозренията обаче накараха десетки държави и компании да проучат дали трябва да използват техните технологии в телекомуникационните си мрежи. Тези действия обаче изостриха отношенията с Пекин.

Според полската обществена телевизия, службите са претърсили местните офиси на Huawei, както и офисите на телекомуникационната компания Orange Polska, която се използва от правителството на Полша. Компанията заяви, че не знае дали разследването е свързано с работа на служителите, но добави, че ще продължи да си сътрудничи с властите.

Китайското външно министерство заяви, че е „силно загрижено” от тези действия и призова Полша да се справи със случая „справедливо”. „Ние сме наясно със ситуацията и разглеждаме това. Засега нямаме коментар. Huawei спазва всички приложими закони и наредби в страните, в които работи, и изискваме от всеки служител да спазва законите и разпоредбите в страните, в които те се намират ", се казва пък в изявление на Huawei. 

През декември канадските власти арестуваха изпълнителния директор на Huawei, Менг Ванчжоу, по заповед на властите в САЩ, като част от разследване на предполагаеми нарушения на американските търговски санкции. Това допълнително повиши повиши напрежението с Китай в момент, когато Вашингтон и Пекин се са в търговия война.