Отчита се четирикратен ръст на усещането за самота сред хората между 18 и 35 години в първите месеци на пандемията. Това сочат данни, представени от Европейската комисия.

Съществуват опасения, че последиците ще се запазят и с отшумяването на пандемията, пише още в доклада.

Родените между 1994 и 2001 г. са били "най-самотната възрастова група" в ЕС, като близо 70 на сто от хората от това поколение са заявили, че са се чувствали самотни "поне отчасти", докато при останалите възрасти този дял е бил под 40%.

Това усещане е нараснало с над 15% сред българите, естонците, французите, германците, поляците, португалците и шведите. В Белгия, Хърватия, Чехия, Гърция, Унгария, Румъния и Испания чувството за самота се е увеличило с под 10 на сто, показват данните. 

Докладът дава примери за противодействие на тези усещания с медийни публикации, насочени към положителните страни на самотата и възможностите, които тя дава за обръщане към изкуството и духовността.

Посочени са също положителни примери в усилията за насърчаване на нацията със словата за Нова година на президентите на Гърция и на България - Катерина Сакеларопулу и Румен Радев.

Отбелязва се, че българският държавен глава е посветил част от обръщението си на хората, които празнуват сами, и е припомнил проявите на съпричастност пред общото предизвикателство.