Канадският премиер Джъстин Трюдо застраши предизборната си кампания след противоречива снимка, публикувана в училищен годишник.

Това се случи след като списание „Тайм” публикува изображение от 2001 г., на която Трюдо е облечен с роба и тюрбан на главата, а лицето, врата и ръцете му са боядисани в кафяво - практика, която в наши дни се приема за обидна към хората с различен цвят на кожата. Премиерът признава, че е предрешен като героя Аладин.

Според изданието това се случило по време на галавечер „Арабски нощи”.

Снимката е влязла в годишника 2000-2001 г. на частното училище „Уест Пойнт Грей”, където Трюдо е преподавал. Изданието цитира говорител на Либералната партия, която е потвърдила, че снимката е автентична.

Снимка: Time Magazine

„Трябваше да знам по-добре, но не знаех. Беше грешка. Не трябваше да го правя. Извинявам се искрено. Наистина съжалявам “, коментира Джъстин Трюдо.

По думите му не е имал представа, че подобни практики се смятат за расистки и обидни.

Канадецът е ревностен привърженик на мултикултурализма в страната.

Новината идва седмица след началото на предизборната кампания, където Либералната партия на Трюдо води усилена битка с консерваторите на Андрю Шийр.

47-годишният Трюдо, чиято партия спечели решителна победа през 2015 г., вече е подложен на остри критики заради нарушения на етичните норми и други проблеми.