Кемтът на модовската столица Кишинев Йон Чебан предложи заради енергийната криза да се изключи отоплението в сградата на правителството, парламента, президентската администрация и министерствата, за да може да се отопляват жителите на столицата.

"Много от ведомствата се отопляват автономно и могат сами да се изключат от отоплителната система. Това не се отнася за всички, които работят там, а за онези, които вземат решения. От това зависи дали топлото ще стигне до жилищата на хората, или не", написа Чебан в страницата си във "Фейсбук", информира ТАСС.

Той съобщи, че и сградата на кметството също ще изключи отоплението си.

Молдова изпитва остър недостиг на газ, тъй като договорът с „Газпром” изтече в края на септември. Част от енергийната система премина на мазут от държавния резерв, а в страната бе въведено извънредно положение.

Правителството започна да търси алтернативен доставчик на газ. Междувременно в момента, когато температурите през нощта падат до отрицателни стойности, се отоплява едва 25% от жилищния фонд, като положението в обществените институции и училищата не е по-различно. Властите призоваха потребителите към строги икономии. Правителството задължи доставчиците на онлайн услуги и информация да премахнат фалшивите съобщения за заплаха за националната сигурност заради липсата на газ.

Продължават преговорите за дългосрочен договор между властите в Молдова и „Газпром”. Москва настоява Кишинев да погаси задълженията си в размер на 709 млн. долара, а в отговор Молдова предлага варианти за разсрочено плащане.

„Газпром” заяви, че има готовност да предостави 25% отстъпка от цената на газа, но властите все още не са изразили готовност да се възползват от предложението