Правителството на Молдова одобри обявяването на извънредно положение в страната за 30 дни с цел премахване на регулаторните ограничения върху покупките на газ, пише БТА.

По думите на премиера Наталия Гаврилица това е необходимо, тъй като налягането в молдовските тръбопроводи е спаднало до критична стойност, а газовите доставки през октомври се изпълняват едва до 67 на сто поради липса на договор с руския доставчик, предаде ТАСС.

Според Гаврилица обявяването на извънредно положение е техническа процедура, необходима за да се гарантира енергийна сигурност на страната. Молдова ще продължи преговорите с руския "Газпром" за нов дългосрочен договор за покупка на гориво, но е принудена да купи газ от алтернативни доставчици, за да преодолее кризата.

Решението ще бъде внесено в парламента, който ще заседава в петък следобед. Зам.-председателят на законодателния орган, мнозинство в който има Партията на действието и солидарността - Михай Попшой, увери, че депутатите ще подкрепят идеята, за да предоставят на кабинета лостове за управление на страната по време на енергийната криза.

Разпределителното предприятие "Молдовагаз" прикани населението да намали потреблението на това гориво заради малкото договорени доставки. До октомври те са едва 54 милиона куб. метра, а потреблението този месец надхвърля обемите, предоставяни от "Газпром".