Главният изпълнителен директор на германския автомобилен производител „Ауди” – Руперт Щадлер, е арестуван, съобщиха от компанията майка „Фолксваген”.

Той е най-високопоставеният служител, задържан до момента във връзка със скандала с вредните емисии „Дизелгейт”, който хвърли в криза „Фолксваген”. „Потвърждаваме, че г-н Щадлер е арестуван тази сутрин”, каза говорител на „Фолксваген”, цитиран от Би Би Си.

Прокуратурата в Мюнхен обяви, че главният изпълнителен директор е задържан заради опасенията, че може да попречи на провеждащото се разследване по скандала. Очаква се до сряда той да бъде разпитан.

Миналия месец компанията призна, че още 60 000 автомобила „Ауди” от моделите А6 и А7 с дизелови двигатели имат проблеми със софтуера за вредните емисии.

Тези коли са извън вече изтеглените 850 000 миналата година от дъщерната компания на „Фолксваген”, за които се оказа, че само част от тях се нуждаят от модификация.

Скандалът „Дизелгейт” избухна през септември 2015 г. „Фолксваген” призна, че близо 600 000 коли, продадени в САЩ, са оборудвани с устройства, които манипулират тестовете за вредните емисии.

Компанията обяви, че е инсталирала софтуер в 11 милиона дизелови коли в целия свят, който разбира кога се провеждат тестовете и намалява вредните емисии.

На практика при каране на пътя тяхното ниво би било значително по-високо – до 40 пъти повече от измерените стойности в лаборатория.