Германия въвежда още по-строги мерки за ограничаване разпространението на COVID-19. Поне до 10 януари страната ще е в пълен локдаун.

С малки изключения ще затворят всички магазини освен тези за първа необходимост като тези за хранителни стоки и магазините за напитки, както и биомагазините и др.

Частни събирания с приятели, роднини и познати остават разрешени до петима души общо от собственото и още едно домакинство. Деца под 14-годишна възраст не се броят.

Изключение в рестриктивния режим е периодът 24-26 декември, когато се допуска събиране с до четирима души извън собственото домакинство (съпрузи, партньори, роднини по права линия, братя и сестри и техните домакинства). 

Снимка: bTV

Забранява се консумация на алкохол на публични места в периода 16 декември  – 10 януари. Нарушенията ще бъдат наказвани с парични глоби.

На 31 декември и 1 януари се въвежда за цялата страна забрана за събирания.

Отпадат присъствените занятия и се преминава на дистанционно обучение, като се осигурява достъп до училище за деца, чиито родители са със значими за държавната система професии.

Допускат се специални разпоредби за учениците в последните класове. Аналогични са мерките и по отношение на детските градини.

От 1 ноември Германия обяви цялата територия на България за рисков регион. При пристигане е задължително регистриране онлайн и карантина за 10 дни след завръщането. Скъсяването на карантината е възможно само с отрицателен тест, който може да се направи най-рано на петия ден след влизането в страната.

Само в Северен Рейн-Вестфалия карантината отпадна.

Ако строгите мерки продължат до края на януари, това може да коства на страната 50 милиарда евро.

Броят на заразените и починалите е висок, а започва да се усеща и недостиг на здравни работници. Имаше опашки в редица магазини за коледни подаръци, което се очаква допълнително да усложни ситуацията.