Запорожската ядрена централа е била напълно изключена от електропреносната мрежа на Украйна в четвъртък, съобщи украинският оператор "Енергоатом", цитиран от "Ройтерс". 

Спирането на работата на АЕЦ-а е било два пъти за вчерашния ден. 

Причината са нанесени щети по електропроводите, причинени от пожари в близкия ТЕЦ. Според съобщението системите за сигурност работят без проблеми.

"До дни" в Запорожската ядрена централа се очакват експерти на Международната агенция за атомна енергия, обяви генералният директор на агенцията Рафаел Гроси.

Няколко часа по-късно работата на външният електропровод, захранващ Запорожката АЕЦ е възобновена, съобщи МААЕ. 

"Ами, ако нашият персонал не беше реагирал и автоматизацията не беше сработила? Русия постави Украйна и всички европейци само на крачка от радиационна катастрофа", каза президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Киев и Москва си размениха обвинения за пореден обстрел край централата, довел до пожарите. Въпреки инцидента няма промяна в радиационните нива. Шестте реактора обаче все още не са включени към украинската мрежа. Най-голямата АЕЦ в Европа обичайно доставя една пета от електричеството на Украйна. По-рано властите в страната заподозряха, че Русия може да се опита да пренасочи ток от централата към собствената си енергийна мрежа.