Скокът в цените на горивата и възможностите за отговор на европейско ниво, както и сблъсъкът с Полша и миграцията ще са централните теми на двудневния Европейски съвет, който започва след обяд в Брюксел. Страната ни ще е представена от президента Румен Радев.

Още днес би трябвало да стане ясно, при това на най-високо ниво, кой от европейските лидери иска незабавни финансови санкции срещу Полша заради решението ѝ против върховенството на европейското право.

Белгия, Люксембург, Нидерландия и Швеция ще поставят въпроса. Франция и Германия обаче са сред страните, които желаят решение на проблема чрез дипломация.

Отново Полша ще е в центъра на внимание и по друга гореща тема - климатичните амбиции на Европа за намаляване с 55% на вредните емисии до 2030 г. 

Дебатът е от особено значение за държави членки, които зависят до голяма степен от въглища, сред които и България. Полша ще настоява за промени и отсрочки.

Резкият скок в цените на горивата и възможните отговори от страна на Европа също могат да внесат напрежение на срещата. Някои държави са привърженици на действия на национално ниво, а други предпочитат обща европейска стратегия.

Т. нар. пестеливи страни, водени от Нидерландия, смятат, че скокът в цените е временен и не са необходими разтърсващи промени на европейско ниво. Други обаче, водени от Испания, настояват за обратното: общи действия от страна Европа и общи поръчки на газ.

Нивото на COVID епидемията в различните държави членки също е в дневния ред на съвета. Сериозните различия между 27-те предизвикват тревога.